OYUNCAK SERGİMİZE DAVETLİSİNİZ.

EĞİTİCİ VE KÜLTÜREL OYUNCAK SERGİSİ

Haydi Bi Çocukluk Yap!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü ortaklığında hazırlanan ”Oyuncak Sergisi” 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Etkinlikleri kapsamında Nisan ayı boyunca Bursa Göç Tarihi Müzesi galeri alanında çocukların beğenisine sunulacaktır.

Ayrıca Sergi süresi boyunca belirli tarihlerde belli yaş guruplarına yönelik çocukların; kişisel becerilerinin gelişmesi, oynayarak öğrenme ve modernitenin çocuklar üzerinde yerleştirmiş olduğu elektronik ilgi alakanın hafifletilmesi amaçlı oyuncak yapım atölye çalışmaları yapılacaktır. Günümüz koşullarını göz önüne alarak yapılan bu çalışmanın özellikle çocukların ilgisini doğal ürünlere yönlendirmek, ebeveynlerin ise çocuklarına sunacakları oyuncak kültürüne katkıda bulunma amaçlı yapılan bu etkinliğe ”Haydi Bi Çocukluk Yap! sloganı ile bütün çocukları velileri ile bekliyoruz.

16 Nisan 2016 Saat 14:00 de ise “Dikkat Eksikliği ve Hiper Aktivite” konulu seminer ile günümüz çocuklarının başlıca sorunlarından olan Hiper Aktivite konusuna Öğr. Gör. Uzm. Emre Bozdemir tarafından “çözümler” üzerinde durulacaktır.

ETKİNLİK ALTYAPISI

Uludağ üniversitesi İnegöl meslek yüksekokulu çocuk gelişimi programı olarak her eğitim öğretim yılında güz ve bahar yarıyılı olarak planlanan derslerde binlerce eğitici ve öğretici materyal tasarlanmaktadır. Bu sergideki tüm materyaller de İnegöl meslek yüksekokulu çocuk gelişimi programındaki 1. Sınıf öğrencilerinin el emeği ile hazırlanmıştır.

Kültürel değerlerimiz ön planda tutularak; kültürel oyuncak, yöresel bebek, eğitici oyuncak, müzik aletleri, dolgu oyuncak ve kukla olmak üzere kategorize edilen materyaller; Eğitici araç ve gereç geliştirme, temel tasarım-1 ve temel tasarım-2 derslerinde uygulamalı olarak oluşturulmuştur.

Günümüzde çocukların televizyon, bilgisayar, tablet ve cep telefonları ile çok fazla vakit geçirmeleri çocuklarda ve ailelerde çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Aslında teknolojik aletler bilinçli kullanıldığında zararlı değildir. Fakat tam anlamı ile ‘Teknoloji Çağı Çocukları’ olarak yetişen günümüz çocukları teknolojinin insana hizmet ettiği bilincinden, doğru yönlendirmeler yapılmadığı için uzaklaşmaktadırlar ve çeşitli bağımlılıklar geliştirmektedirler. Kültürel içerikli ve çocukların gelişimlerine uygun oyuncaklar çocuklara sunulduğunda teknolojik bağımlılıklar bu kadar fazla olmayacaktır. Fakat bu hassas konu detaylı olarak anlaşılmalıdır. Benlik gelişiminin ilk unsurlarından biri olan kültür ne yazık ki çoğu bilgisayar oyunu ya da tablet ve cep telefonu oyunlarında yoktur. Yine birçok bilgisayar oyunu ya da tablet ve cep telefonu oyunlarında gelişimsel uygunluk görülmemektedir. Bu durum çocukların tüm gelişim alanlarını olumsuz etkilemektedir.

Çocukları bu ülkenin geleceği olarak gören herkesin görevi çocukları teknoloji esaretinden kurtarıp, kişiliklerini ve gelişimlerini tam anlamı ile tamamlayabilmeleri için onlara bilinçli olarak yardım etmektir. Bu yardımlara yol gösterecek olan bu sergide; ebeveyn, öğretmen ve tüm paydaşlara çocukları ve öğrencileri ile birlikte yapabilecekleri kültürel içerikli ve gelişimsel uygunluğu olan materyaller toplu bir şekilde sunulmuştur.

Sergi Açılışı:

Tarih: 08.04.2016