Etkinliğimize Davetlisiniz

Bulgaristan Şumnu Stiliyan Çilingirov İl Kütüphanesi, birkaç yıldır çeşitli ülkelerle yürüttüğü “Edebiyat Sınır Tanımıyor” konulu disiplinler arası ve sınır ötesi projesi kapsamında, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Göç Tarihi Müzesi işbirliğiyle, 25 Kasım 2015 tarihinde, saat 18.00’de Göç Tarihi Müzesi salonunda düzenlenecek bir etkinlikle ünlü Bulgar hikâyeci ve ressam Çudomir’i Bursalı edebiyat ve sanatseverlere daha yakından tanıtacaktır.

Bu yıl doğumunun 125. yılı kutlanan Çudomir (1890-1967) 1932 yılında, Bulgaristan Millî Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’ye düzenlediği bir gezi çerçevesinde İstanbul’dan sonra Bursa’yı da ziyaret etmiştir.

O yıllarda resim öğretmenliği ve müzecilik yapan Çudomir, Bursa’da kaldığı iki gün boyunca her yönüyle şehri tanıma imkânı bulmuş, birçok okulun yanı sıra, bütün tarihî camileri ve çarşıları da ziyaret etmiştir.

Bursa’dan eşine gönderdiği kartpostallarda ve tuttuğu notlarda şehrin doğal güzelliğinden ve derin tarihî mirasından ne kadar çok etkilendiği görülmektedir.

Şumnu Üniversitesi’nden ve Bulgar Bilimler Akademisi’nden akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek programda, Türk dostu Çudomir’in Bursa gezisi ve izlenimleri üzerinde durulacak, ayrıca sanatçının resimlerinden oluşan bir sergi açılacak, kitap tanıtımı yapılacak ve hikayelerinden Bulgarca ve Türkçe örnekler sunulacaktır.

Etkinlik Tarihi: 25 Kasım 2015 Çarşamba

Yer                      : Bursa Göç Tarihi Müzesi Galeri Alanı